NYTT I RUMMET

Före
Efter
Var ju som sagt på IKEA i tisdags och köpte en soffa och ett bord till mitt rum istället för skrivbordet. Tyckte det blev bra faktiskt! Något bekvämare än den där hemska skrivbordsstolen, och dessutom mycket mysigare!

BEAUTIFUL


Lite bilder jag tog i helgen, nu är det beydligt slaskigare ute.
 
Nu ska jag åka iväg till IKEA med pappa för att införskaffa lite nya grejer till mitt rum, visar er resultatet imorgon!

29 JANUARI

Införskaffade mig ett rött baseball linne från BikBok igår, det får bäras idag!

MY HEAD IS SAYING NO, BUT MY HEART KEEPS GIVING IN



Tröja, mössa, solglasögon - Urban Outfitters / skor - Jeffrey Campbell / byxor - Dr Denim / väska - Ginatricot
Foto, på bild, redigering - jag

HUVUDSTADEN


 Även om det var mulet och snöade när vi var i Stockholm så är vår huvudstad bra fin tycker jag! Här är några bilder jag tog igår.

NEW IN

Batman linne  - ZARA / Levis shorts, döskalle tröja, solglasögon och mössa - Urban Outfitters
 
Passade på att köpa hem lite nya grejer i Stockholm, härligt härligt. Har velat ha ett par klotrunda solglasögon och levis shorts länge nu, så galet läckert. Tycker också väldigt mycket om linnet, tröjan och mössan. Men nu vill man ju bara ha sol och värme så att man kan börja använda plagg som shorts, solglasögon och linnen! 

CIRCLES NEVER ENDS

Är precis hemkommen från Stockholm. Jag har haft två jättebra dagar med härliga människor, god mat och shopping. Köpte bland annat solbrillorna på bilden ovan, gillar dem starkt! Visar er allt jag köpte imorgon plus en hel del andra bilder. Men nu - sängen. Godnatt!

STOCKHOLM

Nu ska jag packa det sista och sen bär det av mot Stockhom. Ska hälsa på min morbror och hans familj, men det blir nog en del shopping också. Är hemma imorgon kväll. Kommer ta med kameran, och ni får nog också något mobilinlägg medan jag är borta. Ha en bra helg allihopa!

VINTERDAGAR



Kom hem tidigare idag så jag hann springa ut och knäppa lite bilder medan det var ljust. Dock försvann solen innan jag hann ut, men det var fint ute ändå!
Jag hatar kylan, den tar kål på mig. Men ack så vackert det är.

FÖRBANNADE MÖRKER

Idag är en sån dag när jag inte har något jag måste göra, hur skönt som helst faktiskt. Har bara tagit det lugnt, läst nya SOLO och varit och solat.
Det har varit otroligt fint ute idag, har varit hur sugen som helst på att fota. Men självklart var det mörkt när jag kom hem. Min ilska till mörkret är obeskrivlig. Förbannade mörker, lägg av nu. Jag vill ju ut och fota i det underbara dagsljuset! Längtar som tusan efter ljusa vårkvällar nu.

PLÄTT-TISDAG


Tänkte utan ren vana börja skriva något i stil med "Efter ännu en grå och tråkig dag..". Men sanningen är att det har varit fint väder idag. Visserligen väldigt kallt, men solen har för ovanlighetens skull tittat fram. Det gillar vi.
Efter skolan tog jag med mig Karl hem, och vi fick för oss att laga plättar. Bara för att det är så mycket coolare än pannkakor. Mums mums. 

KEEP YOUR FRIENDS CLOSE, BUT KEEP YOUR ENEMIES CLOSER


Tog lite osminkade kvällsbilder såhär i vintermörkret.
Nu ska jag sätta mig med läxor en kort stund. Sen blir det någon bra film, och självklart får man inte missa premiären av årets svenska Top Model ikväll också!

MÅNDAG

Börjar dagen med en iPhonebild såhär på måndagsmorgonen. Nu ska jag skutta iväg mot skolan.

20 JANUARI

Idag måste jag tyvärr ägna största delen av dagen till att plugga. Känns hemskt men så är det. Har massor att göra så det är väl lika bra att sätta igång.
Tur att jag har Kent, Thomas och Håkan som underhåller mig.

NÄR VINDEN KOMMER, KOMMER DEN FÖRÄNDRA ALLT

Canon EOS 600d + Canon EF 50/1,8 II + Canon Speedlite 430EX II + reflexskärm silver 
@50mm - 1/25 - f/2 - Iso100 - blixtstyrka 1/16
Foto, på bild, redigering - jag
Bilderna är tagna framför en vit vägg.
 
Här har ni bilderna jag pratade om i inlägget under. Jag håller som sagt en hårfön nedanför mig ritad uppåt.
Shit vad svårt det var att ta bilderna! Jag skulle balansera reflexskärmen mellan mig och stativet så att ljuset studsade rätt i ansiktet, sen skulle jag hålla i hårfönen rätt så att håret låg där jag ville ha det, det var dessutom jättesvårt att hålla ögonen öppna utan att tårarna forsade när jag blåste mig själv rakt i ansiktet och försöka se någolunda normal ut. Och samtidigt skulle jag trycka av fjärrutlösaren och dölja den från att vara med på bild.
Men ack så kul det var! 

PHOTOSHOT

Duschade förut, och när jag sen skulle föna håret ställde jag mig framför spegeln och kände mig lite som Carola i Fångad av en stormvind.
Började sedan sminka mig lite lätt och fortsatte. Fick massa idéer och det ledde till en hel fotosession. Så nu har jag precis tagit en del bilder med hjälp av hårfönen. Här har ni ett smakprov, resten av bilderna kommer upp så fort jag redigerat klart.

tildaengdahl @ instagram

Här har ni några av mina senaste bilder på instagram, tildaengdahl heter jag där. Följ mig gärna! Jag uppdaterar dagligen med en hel del bilder som inte kommer upp på bloggen :D

IF YOU COULD SEE ME NOW

Canon EOS 600d + Canon EF 50/1,8 II + Canon Speedlite 430EX II
@50mm - 1/80 - f/1.8 - Iso100 - blixtstyrka 1/16
Foto, på bild, redigering - jag

MEDAN DEN MÖRKRÖDA SOLEN SKEN

Jag har haft så sjukt mycket att göra de senaste dagarna och det har tyvärr drabbat bloggen. Jag vet att uppdateringen har varit jättetråkig. Men vi har jättemycket i skolan just nu så det har fått gå före. Hoppas ni förstår!
 
Nu ska jag mumsa på passionsfrukt, mango, mörk choklad, kesella med hallon och nötter till The Walking Dead resten av kvällen. Stor kram på er! :D

SÖNDAG

Hej på er!
Ännu en seg söndag, veckorna går så fort nu för tiden. Har spenderat dagen i Skövde med Gustav och Karen, men nu ska jag snart åka hem. Ovan är en bild på mig från igår och på Karen som ville vara med här ;)

DET FANNS INGET SOM KUNDE RÖRA OSS



Mössa - Boomerang // halsduk - MQ // skor - Dr Martens // jeans, linne - Ginatricot // jacka - Issue 1.3
 
Förlåt för att uppdateringen har varit så tråkig de senaste dagarna. Men jag har inte haft tid, i torsdag var jag knappt hemma och igår myste jag med Amanda tills vi drog iväg på festligheter senare. Vi hade en toppenkväll!

MIN KUNG

Älskade Thomas Stenström. Han kan inte misslyckas. Älskar hans nya singel, vilken man asså. Så fruktansvärt talangfull, och väldigt snygg också för den delen.
 

KVÄLLSMYS

Gjorde mig lite gott kvällsfika såhär på onsdagskvällen. Kan passa fint en regnig och grå dag som denna.

I'M GONNA BUY A GUN AND START A WAR


Kvällsfoto.
 
Såg att jag var med på blogg.se´s startsida idag, jätteroligt! Man blir alltid lika glad. Stort tack till gänget på blogg.se. Jag välkommnar alla nya som hittat hit, och hoppas på att en del av er stannar kvar! :D

VECKANS BLOGG PÅ BLOPPFASHION

Jag har fått äran att vara veckans blogg på bloppfashion.se denna veckan, vilket är jätteroligt!
Har ni inte hört talas om bloppfashion tidigare tycker jag absolut att ni ska kolla in det! Det är en samlingsplats för modeintresserade unga tjejer där du kan lägga upp dina outfits, sälja och köpa kläder och accessoarer, sprida din blogg och ditt personliga varumärke samt läsa inspirerande artiklar kring mode, skönhet och bloggande.
 
Läs intervjun med mig här

MÅNDAG

Minns ni den här urfräcka muggen jag fick i julklapp 2011? Jag hade själv nästan glömt bort den men hittade den igen för några dagar sen. Så i morse drak jag te ur ett objektiv. Den är ifrån coolstuff.se.
 
Idag är det sista dagen i frihet, i morgon börjar skolan. Men så mycket ångest har jag faktiskt inte, det är så kul på media så det går bra. 
Idag ska jag dra ut på en springtur nu när det äntligen inte är så halt längre. Jag ska också försöka plugga lite matte hade jag tänkt, då vi har prov nästa vecka. Annars ska jag inte göra mycket för världen idag. Se ett och annat avnitt av The Walking Dead och fota lite kanske :D

IT´S TIME

Canon EOS 600d + Canon EF 50/1,8 II
På bild, foto, redigering - jag
 
Det var så sjukt kallt att ta dem här bilderna, plus att mina jeans blev jättesmutsiga ;) Men kul var det!
Hade otroligt svårt att bestämma mig om de här bilderna skulle vara i svartvitt eller inte också, så det fick bli lite blandat. 

PHOTOSHOOT

Har precis varit ute i vårt växthus ensam i över en timma och tagit bilder. Reslultatet får ni se snart :D

SATURDAY

Hej på er!
Är precis hemkommen från släktkalas, nu blir det lördagsmys!

Vanliga frågor kring självporträtt

Jag hade ju planer på att göra en video om hur jag tar självporträtt men insåg ganska snabbt att det fanns hur mycket som helst att visa och säga så jag fick ge upp.
Jag tänkte istället svara på lite vanliga frågor angående mina självporträtt.
 
Anledningen till att jag överhuvudtaget började ta självporträtt var för att mina kompisar började tröttna på att vara med på bild så ofta. Dessutom blir jag alltid som kreativast på kvällen och natten och då fick man helt enkelt offra sig och ställa sig själv framför kameran. Det var svårt i början men nu brukar det gå ganska bra. 
Dessutom är det något speciellt med att ha gjort hela bilden själv. Foto, modell, styling och redigerig. Och om jag både står bakom och framför kameran vet jag vad jag har tänkt med bilden och det blir oftast som jag har tänkt mig. Men sen är det riktigt roligt att fota en annan modell också, då man kan fokusera ännu mer på själva fotot. 
 
Jag redigerar i princip alla mina bilder i picmonkey. Det var gratis förut men har nu börjat att kosta. Det kostar ungefär 32 kr i månaden för att kunna utnyttja allt. Men jag tycker det är värt det och betalar det. 
Dessutom har jag photoshop cs5, det fick jag när jag började media på gymnasiet. Det är svårt men jag håller på och lär mig!
 
Stativ - En förutsättning när man ska ta självporträtt är att ha ett stativ att ha kameran på, då blir det mycket lättare. Jag har ett stativ från netonnet för 300 kr (här) och det fungerar toppenbra för mig, så det behöver inte vara så dyrt. Det beror ju på vad man vill ha för stabilitet på stativet, då höjer det priset. Men mitt funkar jättebra för mig. 
Fjärrkontroll - Något annat som är väldigt bra att ha är en fjärrkontroll. Istället för att springa sig svettig mellan kameran och stativet för att trycka på självutlösaren så kan man bara så framför kameran hela tiden och trycka på en fjärrkontroll istället. Då kan du välja att antingen ta kortet direkt, eller vänta två sekunder så du hinner gömma fjärrkontrollen på bilden. Jag hade aldrig klarat mig utan den! Den kostar ungefär 200 kr och jag köpte min på scandinavianphoto. Olika fjärrkontrollen passar till olika kameror. Men om du googlar på din kameras namn + fjärrkontroll så borde du hitta rätt. 
Objektiv - Det objektiv jag använder nästan varje gång jag tar porträtt eller självporträtt är mitt Canon EF 50/1,8 II, då 50mm är väldigt bra att ta porträtt med för att det är det är normal. Vilket betydet att bilden blir som du ser det med ögat. Om du däremot vill förvränga bilden eller få en modell att se längre ut så ska du välja ett objektiv med lägre brännvidd (men inte till porträtt, isåfall en helkroppsbild). Men annars är ett objektiv på 50mm eller 85 mm funkar också, det bästa när det kommer till porträtt! Dessutom älskar jag att fota med lågt bländartal, då får bilderna ett fantastiskt ljus och skärpedjup (suddig bakgrund). Canon EF 50/1,8 II har ett otroligt bra pris också, kostar bara runt tusenlappen. Och det är utan tvekan mitt favorit objektiv, rekommenderas!
Hela min kamerautrustning hittar ni här.
 
 
På min kamera (Canon EOS 600d) har jag en vridbar skräm, och den hade jag aldrig klarat mig utan! Då vrider jag bara skärmen mot mig så att jag ser mig själv och ställer in fokusen på mitt huvud. Om man inte har en vridbar skärm får man helt enkelt ställa in fokuspunkten där man tror att man kommer att stå och testa sig fram.  Självklart kan en fjärrkontroll ställla in autofokus, men du får själv ställa in vart i bilden den ska ställa in fokusen innan. Annars kommer alla bilderna ha fokusen i mitten, och då blir det ju fel om ditt huvud är längst upp i bilden tillexempel. 
 
Jag ser alltid till att fokusen blir där jag vill ha den och att slutartiden aldrig är längre 1/40 om jag inte har stativ. Sen förminskar jag bilden till 755pixlar och höjer skärpan lite innan jag lägger ut den på bloggen. För annars måste blogg.se förminska bilden så mycket, och då blir den suddigare.
 
Kollar på topmodel. Haha nej men det är bara att köra på! Det är ju ingen annan som ser dig så länge du inte är ute då, men det behöver du ju inte börja med. Gå loss bara och testa massa olika. Det är bättre att några bilder blir jättefula och några riktigt snygga än att alla blir så där halvbra. Våga visa ditt fula jag också för att kunna vara dig själv. Folk vet hur du ser ut ändå. Varje gång jag tar självporträtt tar jag mellan 150-200 bilder, sen väljer jag ungefär 5 stycken som jag publicerar på bloggen. Alla bilder blir absolut inte bra, det visar jag ju i det här inlägget.
 
När man tar självporträtt är det lätt att alla bilder blir ganska lika, eftersom stativet står på samma plats. Så ett tips är att flytta stativet lite då och då för att få variation. Det behöver inte vara mycket, bara kanske lite åt höger eller vänster, eller högre upp eller längre ner. Det är ju ännu enklare om du är ute och inte har en speciell bakgrund att anpassa dig efter på samma sätt. (Tillexempel om det är en vit vägg som du ska stå framför)
 
Annars tycker jag självporträtt är ett väldigt bra sätt att utvecklas inom foto eftersom du kan ta det när du vill, utan att behöva anpassa dig till någon annan. Och du kan ta hur lång tid på dig som du vill. Dessutom blir man väl alltid glad om man får en bra bild på sig själv, så varför inte? :D 
 
Ni får väldigt gärna kommmentera också om det är något mer ni vill veta eller se :D

NI KAN KOLLA PÅ MIN RYGG, NÄR JAG SPRINGER OM ER

Med dessa bilder säger jag godnatt.

MIN DAG

Karl kom över hit vid 3 och då gjorde vi världens godaste sallad. Sen gick vi och köpte ben & Jerry´s också, ack så gott!

PANNKAKSBRUNCH

Startar min morgon med pannkaksbrunch framför The Walking Dead. Sen täkte jag faktiskt ta tag i mitt liv och redan nu ringa och söka första sommarjobben, wish me luck! ;)

2012

2012 började som ett toppenår för mig, sen gick det väl utför kan man säga. Men jag vill inte ångra något och på det stora hela tycker jag det har varit ett bra år!
Här har ni en samanfattning av mitt 2012 med de viktigaste händelserna. 
Jag började med att fira in 2012 med Amanda, Elin och Ida. Vi hade väldigt kul trots att kvällen blev ganska kaos.
Vintern var iskall i början året och jag använde min onepiece flitigt.
 
Vi hade väldigt mycket i skolan sista terminen i nian. Bland annat ett slutprov i musik, hemskt var det.
 Jag var i Romme med Karl och åkte skidor, vi hade det riktigt bra!
 Jag gjorde om i mitt rum.
Var i Egypten.
 Köpte mina drömskor.
Var på många konserter.
Var på Gotland med min gamla klass, saknar dem väldigt mycket! 
Slutade grundskolan!
 Gjorde äntligen ett ordentligt inlägg om slutartid, bländare och iso. Det hittar ni här.
Fyllde hela 16 år!
 Var på Töreboda festivalen! Det största som händer här i den lilla håla där jag bor Jag fick även äran att vara fotograf där, så det blev tre hektiska men otroligt roliga dagar. Saknar det.
Att vara fotograf på festivalen innebar också backstage pass. Så det blev en av de bästa dagarna i mitt liv när jag fick träffa Thomas Stenström ensam en strund bakom scen, vilken kille säger jag bara!
 Spenderade några underbara sommardagar i min stuga. 
Köpte guldpass på liseberg så var där en hel del. Haha denna bilden är ju för snygg på mig!
Min blogg firade 3 år!
Jag gjorde min lila dipdye. 
Jag började gymnasiet och åkte till västkusten med min nya mediaklass!
Var i London, älskar den staden!
Fångade hösten på bild.
Gjorde slut med Jakob efter över 9 månader. Även om beslutet var gemensamt så var det en väldigt tuff tid i mitt liv, men idag mår jag bättre.
Klippte av hela 22 cm håret! Att jag vågade, haha. Men jag trivs bra i det!
Hade många bra kvällar med tjejerna.
Blev länkad av blogg.se tre gånger och fick även möjligheten att vara veckans blogg, stort tack!
Snön vräkte ner i början av December.
Firade julafton.
Tog en hel del självporträtt.
Och porträtt.
 
Ett nytt år betyder att man kan börja om, och ger helt nya möjligheter. Jag ska bara ge järnet och inte ta allt för seriöst. Satsa på det jag älskar - nämligen foto. Försöka fixa fler fotojobb och fortsätta att utvecklas. Jag ska dessutom verkligen försöka lära mig mer i photoshop. Och nu i vår ska jag börja träna mycket mer och vara redo inför sommaren!
Där har ni mina nyårslöften! :)

IN THE SUN

Jacka - Ginatricot / linne, scarf - H&M / jeans - Dr Denim / solglasögon - JC
På bild, foto, redigering - jag
 
Solen lyser och man kan se marken! Snön är på väg bort, det är plusgrader ute och jag klagar inte. Härligt!

GOTT NYTT ÅR!

Då var det alltså 2013!
Förlåt för att jag inte bloggade igår och önskade er gott nytt år, men jag hade fullt upp hela dagen! Kvällen firades med fina vänner och vi hade på det stora hela en riktigt bra kväll!
Jag hade på mig en långklänning från Ginatricot. Egentligen beställde jag en ursnygg klänning från nelly men de packade fel och sen tog den slut, så jag fick köra på en plan b. Men jag tycker faktiskt mycket om denna klänning också! Jag är dock medveten om att bilderna ovan är urdåliga, men det är kolsvart ute och jag är jättetrött ;)
 
Men som sagt, gott nytt år på er! Och stort tack till alla som har följt mig det här året, hoppas ni stannar ett år till! Jag känner på mig att 2013 kommer bli ett bra år.

RSS 2.0