Vanliga frågor kring självporträtt

Jag hade ju planer på att göra en video om hur jag tar självporträtt men insåg ganska snabbt att det fanns hur mycket som helst att visa och säga så jag fick ge upp.
Jag tänkte istället svara på lite vanliga frågor angående mina självporträtt.
 
Anledningen till att jag överhuvudtaget började ta självporträtt var för att mina kompisar började tröttna på att vara med på bild så ofta. Dessutom blir jag alltid som kreativast på kvällen och natten och då fick man helt enkelt offra sig och ställa sig själv framför kameran. Det var svårt i början men nu brukar det gå ganska bra. 
Dessutom är det något speciellt med att ha gjort hela bilden själv. Foto, modell, styling och redigerig. Och om jag både står bakom och framför kameran vet jag vad jag har tänkt med bilden och det blir oftast som jag har tänkt mig. Men sen är det riktigt roligt att fota en annan modell också, då man kan fokusera ännu mer på själva fotot. 
 
Jag redigerar i princip alla mina bilder i picmonkey. Det var gratis förut men har nu börjat att kosta. Det kostar ungefär 32 kr i månaden för att kunna utnyttja allt. Men jag tycker det är värt det och betalar det. 
Dessutom har jag photoshop cs5, det fick jag när jag började media på gymnasiet. Det är svårt men jag håller på och lär mig!
 
Stativ - En förutsättning när man ska ta självporträtt är att ha ett stativ att ha kameran på, då blir det mycket lättare. Jag har ett stativ från netonnet för 300 kr (här) och det fungerar toppenbra för mig, så det behöver inte vara så dyrt. Det beror ju på vad man vill ha för stabilitet på stativet, då höjer det priset. Men mitt funkar jättebra för mig. 
Fjärrkontroll - Något annat som är väldigt bra att ha är en fjärrkontroll. Istället för att springa sig svettig mellan kameran och stativet för att trycka på självutlösaren så kan man bara så framför kameran hela tiden och trycka på en fjärrkontroll istället. Då kan du välja att antingen ta kortet direkt, eller vänta två sekunder så du hinner gömma fjärrkontrollen på bilden. Jag hade aldrig klarat mig utan den! Den kostar ungefär 200 kr och jag köpte min på scandinavianphoto. Olika fjärrkontrollen passar till olika kameror. Men om du googlar på din kameras namn + fjärrkontroll så borde du hitta rätt. 
Objektiv - Det objektiv jag använder nästan varje gång jag tar porträtt eller självporträtt är mitt Canon EF 50/1,8 II, då 50mm är väldigt bra att ta porträtt med för att det är det är normal. Vilket betydet att bilden blir som du ser det med ögat. Om du däremot vill förvränga bilden eller få en modell att se längre ut så ska du välja ett objektiv med lägre brännvidd (men inte till porträtt, isåfall en helkroppsbild). Men annars är ett objektiv på 50mm eller 85 mm funkar också, det bästa när det kommer till porträtt! Dessutom älskar jag att fota med lågt bländartal, då får bilderna ett fantastiskt ljus och skärpedjup (suddig bakgrund). Canon EF 50/1,8 II har ett otroligt bra pris också, kostar bara runt tusenlappen. Och det är utan tvekan mitt favorit objektiv, rekommenderas!
Hela min kamerautrustning hittar ni här.
 
 
På min kamera (Canon EOS 600d) har jag en vridbar skräm, och den hade jag aldrig klarat mig utan! Då vrider jag bara skärmen mot mig så att jag ser mig själv och ställer in fokusen på mitt huvud. Om man inte har en vridbar skärm får man helt enkelt ställa in fokuspunkten där man tror att man kommer att stå och testa sig fram.  Självklart kan en fjärrkontroll ställla in autofokus, men du får själv ställa in vart i bilden den ska ställa in fokusen innan. Annars kommer alla bilderna ha fokusen i mitten, och då blir det ju fel om ditt huvud är längst upp i bilden tillexempel. 
 
Jag ser alltid till att fokusen blir där jag vill ha den och att slutartiden aldrig är längre 1/40 om jag inte har stativ. Sen förminskar jag bilden till 755pixlar och höjer skärpan lite innan jag lägger ut den på bloggen. För annars måste blogg.se förminska bilden så mycket, och då blir den suddigare.
 
Kollar på topmodel. Haha nej men det är bara att köra på! Det är ju ingen annan som ser dig så länge du inte är ute då, men det behöver du ju inte börja med. Gå loss bara och testa massa olika. Det är bättre att några bilder blir jättefula och några riktigt snygga än att alla blir så där halvbra. Våga visa ditt fula jag också för att kunna vara dig själv. Folk vet hur du ser ut ändå. Varje gång jag tar självporträtt tar jag mellan 150-200 bilder, sen väljer jag ungefär 5 stycken som jag publicerar på bloggen. Alla bilder blir absolut inte bra, det visar jag ju i det här inlägget.
 
När man tar självporträtt är det lätt att alla bilder blir ganska lika, eftersom stativet står på samma plats. Så ett tips är att flytta stativet lite då och då för att få variation. Det behöver inte vara mycket, bara kanske lite åt höger eller vänster, eller högre upp eller längre ner. Det är ju ännu enklare om du är ute och inte har en speciell bakgrund att anpassa dig efter på samma sätt. (Tillexempel om det är en vit vägg som du ska stå framför)
 
Annars tycker jag självporträtt är ett väldigt bra sätt att utvecklas inom foto eftersom du kan ta det när du vill, utan att behöva anpassa dig till någon annan. Och du kan ta hur lång tid på dig som du vill. Dessutom blir man väl alltid glad om man får en bra bild på sig själv, så varför inte? :D 
 
Ni får väldigt gärna kommmentera också om det är något mer ni vill veta eller se :D

Kommentarer
Postat av: Kira

Kan man inte fokusera med fjärrkontroll? :O

Svar: Jo självklart kan en fjärrkontroll ställa in autofokusen, men du måste ställa in vart i bilden den ska ställa in fokusen först. Annars kommer fokusen bara bli i mitten.
Matilda

2013-01-04 @ 11:49:19
URL: http://resh.blogg.se
Postat av: Anonym

Kan du göra en video när du redigerar en av dina bilder?

2013-01-04 @ 12:01:38
Postat av: Emmy

åh tack så jättemycket, bästa tipsen! snälla sluta aldrig blogga :)

2013-01-04 @ 12:02:40
URL: http://emmyklum.blogg.se
Postat av: sara

ÄLSKAR din blogg! Såå inspirerande! Tack :D

2013-01-04 @ 12:44:06
URL: http://ssaara.devote.se
Postat av: Tilde - fotoblogg

Jättebra tips! :D

2013-01-04 @ 12:51:28
URL: http://tildealm.blogg.se
Postat av: Linnea

Bra tips! :)

Glöm inte att tipsa om din blogg eller dina favoritbloggar i "Bloggtipset" på min blogg! Kram ♥

2013-01-04 @ 15:54:57
URL: http://linneassvarld.blogg.se
Postat av: Linnea

Bra tips! :)

Glöm inte att tipsa om din blogg eller dina favoritbloggar i "Bloggtipset" på min blogg! Kram ♥

2013-01-04 @ 15:54:57
URL: http://linneassvarld.blogg.se
Postat av: Amanda Landegren [Foto]

Superbra svar på de vanligaste frågorna!
En liten parantes bara :)
Vissa kameror (min till exempel) fokuserar automatiskt på ansikten när jag de liveview på, så det beror på vilken kamera man har om man behöver ändra vart fokuspunkten är!

Kramar Amanda! :)

2013-01-04 @ 18:26:44
URL: http://mandiphoto.blogg.se
Postat av: Matilda

Jag undrar lite om ditt gymnasieval, är du nöjd med mediaprogrammet? För jag älskar foto, men jag vet inte om jag vill bli fotograf. Men samtidigt är jag ganska trött på skolan så det kanske är smart att ta någonting jag verkligen gillar just nu då? Om du förstår vad jag menar... Haha. Hur känner du, va foto någonting du verkligen ville satsa mycket på? Skulle vara jättetacksam för svar då jag står och velar mellan media och natur. :) Älskar dina porträtt förresten! Måste testa tipsen. Dom var jättebra, tack!

Svar: Hej!Jag förstår dig, jag valde själv mellan media och ekonomi, ville jag verkligen ge allt på foto eller satsa på nått säkert istället? Men det blev iallafall media till slut och jag ångrar mig absolut inte. Jag älskar linjen, den passar mig perfekt. Idag känner jag verkligen att foto är vad jag vill hålla på med i framtiden, så jag ska absout försöka satsa på det. Men även om jag skulle ändra mig så har jag ju högskolebehörighet. Så jag tycker du ska välja något roligt! Media är toppenkul och du kommer garanterat få 3 otroligt roliga år samtidigt som du går ut med högskolebehörighet. Stor kram på dig! :)
Matilda

2013-01-04 @ 18:26:48
URL: http://allthosethings.blogg.se
Postat av: Klara

Din blogg är jättebra! :)

2013-01-04 @ 20:54:08
URL: http://klaraengstrom.blogg.se
Postat av: Anonym

Tack för tipsen!! :D

2013-01-05 @ 11:51:43
Postat av: Alma

Åhh snälla Matilda, kan du inte visa hur du förminskar dina bilder? Har haft problem med det i åratal. Kram

2013-01-05 @ 16:50:46
URL: http://almasigurdsson.blogg.se
Postat av: Emma Gester

hittade dig på weheartit precis :) http://weheartit.com/entry/48268709/via/celineekelund

2013-01-05 @ 20:30:27
URL: http://emmagester.blogg.se
Postat av: Olivia

Hej! Hur får du så att dina ögon i självporträtten blir så klara och typ glittriga? Skulle bli jätte glad om du kunde ta upp det i bloggen! Kram

2013-01-06 @ 11:12:57
URL: http://olivialundhs.blogg.se
Postat av: Louise

Hejhej skulle vara snällt om du kunde svara på den här frågan. Jag hade tänkt att köpa ett stativ, typ det som du länkade. Men jag är 175 cm lång och jag undrar om man då måste köpa ett stativ som är ungefär 170 cm högt eller hår det bra med ett stativ med en maxhöjd på 161 cm? :)

Svar: Hej! Jo jag skulle absolut tro att det funkar bra! :)
Matilda

2013-01-08 @ 12:43:49
Postat av: Fanny Cagius - Fancys

Jätte bra tips! Gav mig faktiskt lite inspiration till att börja fota igen :D

2013-01-08 @ 17:34:48
URL: http://fancys.blogg.se
Postat av: fanny cagius - Fancys

Jätte bra tips! Gav mig faktiskt lite inspiration till att leta fram kameran och börja fota igen :D

2013-01-08 @ 17:35:40
URL: http://fancys.blogg.se
Postat av: Paulina Suonvieri

jättebra tips! behövs för oss som fortfarande är nybörjare! tack! :D

2013-01-08 @ 17:36:15
URL: http://hundredkitchenstories.blogg.se/
Postat av: Sara

Riktigt fin header! :D

2013-01-08 @ 17:52:43
URL: http://sarajosefin.blogg.se
Postat av: Olympia Thurfjell

Väldigt bra tips tack :)

2013-01-08 @ 18:10:04
URL: http://lympan.blogg.se/
Postat av: Sofia

Snygg bild! :-)

2013-01-08 @ 18:17:53
URL: http://lovejournal.blogg.se/
Postat av: Cornelia

Tack för att du delar med dig. Härlig blogg. Puss!

2013-01-08 @ 18:48:49
URL: http://cornelianilssons.se
Postat av: Klara

Åh, bra tips!
Jag bara undrar vad du har för fjärrkontroll? Har samma kamera som dig (:DDD) och jag har bara en fjärrkontrol med knapp.. har du också det eller?
hihi, kram

2013-01-08 @ 19:37:17
URL: http://photoplanet.blogg.se/
Postat av: victoria

Jättebra tips! Älskar dina bilder på bloggen!

2013-01-08 @ 20:07:46
URL: http://victoriaaahhh.blogg.se
Postat av: emma.

jätte bra tips! :) fin blogg med (:

2013-01-08 @ 20:18:59
URL: http://emmalottaa.blogg.se
Postat av: Cindy

Tack för tipsen! ;)

2013-01-08 @ 20:28:18
URL: http://cindyvuong.blogg.se
Postat av: Ida

Så kunnig du är!

2013-01-08 @ 20:56:40
URL: http://idacnilssons.blogg.se
Postat av: Mild K.

Bra tipsen , tusen tack :)

2013-01-08 @ 21:22:14
URL: http://sheetahg.blogg.se
Postat av: Lovisa

Har du lite tips på hur man blir snyggare på bilderna utan redigering med? ;)

2013-01-08 @ 21:26:13
URL: http://lovisan.webblogg.se
Postat av: Lina

Toppenbra tips! [:

2013-01-08 @ 21:39:55
URL: http://linaspyssel.blogg.se
Postat av: Sabinus c:

Extrem cool blogg! c:

2013-01-08 @ 22:02:18
URL: http://sabinusen.blogg.se
Postat av: Sally

Jättebra tips! tack så jättemycket, själv har jag alltid svårt att få till bra bilder, att springa och be sina syskon slutar alltid med inte så bra bilder haha!

Har funderat länge på att köpa mig en riktig kamera istället för att ha antingen min 4MP Canon kamera som är minst 7 år gammal eller min mobilkamera på 8 MP. Vad är det egentligen som gör en kamera bra? Har hört att MP inte spelar så jättestor roll.

2013-01-08 @ 23:00:34
URL: http://sally.luffi.se
Postat av: Gila Joanna

Riktigt bra tips! Och fantastisk bild.

2013-01-08 @ 23:19:10
URL: http://gilajoanna.blogg.se
Postat av: H E D D A N N -

Fin blogg! Fina bilder okå!

2013-01-08 @ 23:26:14
URL: http://heddann.blogg.se
Postat av: Anonym

Det där med fjärren var bra !!!! Måste se vart d finns

2013-01-09 @ 01:17:45
URL: http://lanjas.com
Postat av: Gea

Du är snygg ! :O

2013-01-09 @ 02:38:45
URL: http://geea.blogg.se
Postat av: Ebba Molin

Så bra med tips :-)

2013-01-09 @ 12:59:19
URL: http://ebbali.blogg.se
Postat av: Alva

Hej Mathilda!
Jag undrar bara om man kan filma med din kamera!??
För jag har tänkt på att köpa en son kamera som du har men jag undrar bara det!
Tacksam för svar

(Älskar din blogg)

2013-01-09 @ 13:02:38
Postat av: R E B E C C A J O H N N Y S D O T T E R

men åh, dina bilder är helt fantastiska, levande och alldeles ljuvliga!

2013-01-09 @ 15:15:50
URL: http://rebeccajohnnysdotter.blogg.se
Postat av: iaa

Har en likadan kamera, älskar den! :) bra tips btw!

2013-01-09 @ 17:12:10
URL: http://iaa.webblogg.se
Postat av: Louise

Riktigt bra tips!

2013-01-09 @ 18:09:54
URL: http://louisedahl.blogg.se
Postat av: Ulrika

Jätte bra tips, verkligen!! Men tänkte på en grej...hört om cropfaktor? har med sensons storlek att göra vilket påverkar brännvidden...jag tror att ditt 50mm blir 50x1,6 som är canons cropfaktor, vilket ju inte är "vad man ser normalt". Ska man ha normal brännvidd så är en lins runt 35mm the shit!! :) men jag håller med om att en lins på 50mm är grym för porträtt, då man gärna vill ha lite mer inzoomat! grymt fin blogg med jättefina bilder btw :D
här står det bra om crop: http://nevnarien.se/2010/july/vad-ar-cropfaktor.html
alltid kul om man kan lära av varandra liksom ;)

2013-01-09 @ 19:05:38
URL: http://ulrikasfoto.blogg.se
Postat av: Emma

Riktigt bra tips, måste försöka använda dem någon gång :)

2013-01-09 @ 19:09:34
URL: http://www.photobyemmaaa.blogg.se
Postat av: Laura

ååh jättebra tips! blev inspirerad till att fota nu c:

2013-01-09 @ 19:22:59
URL: http://lauraaas.blogg.se
Postat av: Mini

Vilka bra tips! :)

Frågestund pågår i min blogg, (länk längst ner i inläggena)
kika gärna in på min blogg och ställ några frågor! :)
Big kisses from Mini.

2013-01-09 @ 19:39:02
URL: http://ministhoughts.blogg.se/
Postat av: Mariaa'

Hej. Skulle verkligen uppskatta om du kunde hjälpa mig och svara på den här frågan, då jag irriterar mig på att blogg.se försämrar bilderna på bloggen så mycket. Hur gör du när du förminskar bilderna till 755 pixlar och i vilket program? Mycket fin blogg! :)

2013-01-09 @ 22:27:28
URL: http://mariaatheresee.blogg.se
Postat av: bella

Bra tips! kul att läsa :) hihi snygg blogg också!:D

2013-01-10 @ 13:43:55
URL: http://bbellafoto.blogg.se
Postat av: Sofia

Tack för tipsen! kommer nog använda sidan du tipsade om framöver! Btw jätte fin blogg! :)

2013-01-11 @ 09:52:30
URL: http://soofiabengtsson.blogg.se
Postat av: Mini

Kika gärna in på min blogg! :)
Big kisses from Mini.

2013-01-11 @ 20:03:41
URL: http://ministhoughts.blogg.se/
Postat av: ADARAS.se - din bloggtidning på nätet!

superbra tips! :)

2013-01-11 @ 23:54:33
URL: http://adaras.se
Postat av: emma ❥ olivias mamma

Kul med tips! :-)

2013-01-12 @ 09:28:42
URL: http://emmaloves.webblogg.se
Postat av: aler("lololol")

aler("lololol")

2013-01-13 @ 02:30:56
Postat av: alert("lololol")

alert("lololol")

2013-01-13 @ 02:31:42
Postat av: Carl

har du instagram?

Svar: Ja visst har jag det! tildaengdahl heter jag där :)
Matilda

2013-02-01 @ 16:25:33
Postat av: Anonym

kan du inte lägga ut en video på när du tar ett kort på dej själv, och hur du gör med alla inställningar osv..

2013-03-29 @ 08:47:16
Postat av: Elin

har du något bra tips på hur man fotar självporträtt utan fjärrkontroll? Har nämligen försökt många gånger men bilden blir alltid jätte suddig, framför allt blir jag suddig på bilden! Känner att jag inte riktigt har råd med en fjärrkontroll just nu! :)

Svar: Det är för att kameran då ställer in skärpan på det den ser när du klickar på, om du har en fjärrkontroll kan du stå framför kameran och klicka och då kommer den ställa in skärpan på dig. En fjärrkontroll kostar endast ca 150 kr, jag rekommenderar det verkligen! kram på dig! :)
Matilda

2013-07-31 @ 18:53:38
URL: http://eeelinsofia.blogg.se
Postat av: Evelina

Jag har också en Canon 600d men då jag testar ställa in slutartid,bländare,iOS så bli bilderna typ hel svarta hur jag än gör. Och tänkte om du kunde visa hur du selleri in och så här, i ett video inlägg eller med bilder som visar hur du har och vilken inställning du har? Om du har på à-del, M,Av..osv.
Skulle bli hur glad som helst!

2014-01-05 @ 00:50:59
URL: http://Evelinaholmqvists.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0